Monday, May 16, 2011

Kisah Tauladan

::Kisah Abdul Gaffar dan Kambing::


"eh banyak pulak cengkadak kau kan" Kata Abdul Gaffar dengan nada yang agak kebengangan. Lalu Abdul Gaffar pon mencabut sebatang tiang letrik dan membalingnya ke arah kambing itu. Lantas kambing itu bertukar menjadi harimau dan menggigit kepala lutut Abdul Gaffar. Abdul Gaffar menangis dan terus berlari pulang ke rumah.. 


-The End- 


Moral of the story : 


Sayangi lah binatang.


“ Sesungguhnya Allah S.W.T sudah menetapkan agar berlaku ehsan kepada semua . Apabila kamu hendak membunuh , maka perelokkkanlah cara membunuh dan apabila kamu hendak menyembelih , hendaklah perelokkan cara menyembelih “ Riwayat Muslim no.5167


“ Allah mengutuk orang yang menjadikan sesuatu yang bernyawa sebagai sasaran “  Hadith riwayat Bukhari , Muslim dan Ahmad


“ Pada setiap yang mempunyai hati yang basah (haiwan) terdapat pahala (dalam berbuat baik kepadanya) Hadith riwayat Bukhari , Ahmad dan Ibn Majah


-Kasihanilah sesiapa sahaja yang ada di bumi ini , nescaya kalian akan dikasihi oleh yang ada di langit-


Sekian, terima kaseyy!



p/s : errr sila abaikan cara penyampaian mesej dan fokus kepada intipati mesej itu ya. i love u!

8 comments:

Chikebum Buzz said...

saya sayangkan binatang .. =P NgEeE peace !!

Timun Laut said...

saya pong! yeaahh!! peace jugak! hehe

Nora Shahaira said...

ko..timun..penat la kepala ni beputaq mikir cerite ni..memg kompom kalah citer nur kasih nun..tapi naaib baik ada sabda n moral of the story gitu..

betul..betul..sayangi la haiwan ini walaupun haiwan itu tak pernah sayang kat kita..sebab silap2 kita jadi santapan mereka..tp jgn lupa kita pun dapat sumber protein dari bangsa mereka...hormati dan bersyukurlah kpd Allah...ha..kejap je akak belajar dari timun..huhu

Timun Laut said...

ahaha. wahhh... bagos betul kak nora ya. Walaupon cara penyampaian mesej saya adalah agak hampeh, tapi akak dapat men'digest'intipatinya dengan baik sekali. vangga vangga.. hehe

Nora Shahaira said...

hik hik mungkin kita sama-sama hampeh..jd memahami antRa satu sama lain..hehe

suka la komen timun tadi..memberansangkan..sampaikanlah walau dengan satu ayat

Timun Laut said...

ahaha..boleh pulak mengaku diri sama2 hampeh. ape la akak nih, hampeh betul. huhu. gurau2.

p/s: u can call me 'timla' la kak. singkatan untuk TIMun LAut. Itu gelaran sejak dari zaman sekolah dulu. huhu

Liyana said...

hahaha... sengal la kalau nak story mory pun. ko dgn kambing xboleh lari ye. haish.
ape yang penting? moral of the story.. :)

Timun Laut said...

Yeahhh!! sila abaikan kisah yang tak berapa nak tauladan itu, yang penting intipati mesej yang ingin disampaikan. hehe

p/s : aku pecinta kambing =)